fbpx
Kíváncsi vagy milyen színű lesz a születendő gyermeked szeme?

A babák kékesszürke szemmel jönnek a világra, viszont a végleges szín csak hónapok múltán alakul ki. Bizton állítható, hogy kékszemű szülők esetén a gyermekük is kék szemű lesz. Nagy valószínűséggel előre jelezhető a két barna szemű szülőnek, barna szemű gyermeke fog születni. Az izgalmas kérdés a vegyes szemszínű szülők esetén miként alakul a gyermek szeme. Olvasd el cikkünket

A gyermek szemének a színét két kromoszóma határozza meg. Az egyik kromoszómát az anyától, a másik kromoszómát az apától örökli. Így a gyermek szemének színét a két szülője adja össze, ezért attól függően, hogy kék, zöld, barna, fekete vagy éppen az albínók esetén piros szemű az anyuka vagy az apuka, számtalan variáció jöhet létre. A szem színét befolyásolja még a héj rostjainak sűrűsége, pl. a kék szín esetén a melanin kicsi, a szálak vékonyak.

Tudnunk kell, hogy a leggyakoribb szemszín a világon a barna, ez tartalmazza ugyanis a legtöbb melanin pigmentet, tehát a barnát tekinthetjük domináns színnek. A statisztikák alapján előfordul, hogy a barna szemű szülők gyermekei kis százalékban zöld szeműek lesznek, de a kék szemű szülök gyermeke 99% eséllyel kék színű szemet örököl. Ha az egyik szülő írisze kék, a másik szülőé barna, akkor egyenlő eséllyel lehet zöld vagy kék is a gyermek szeme.

Sokan nem elégednek meg a találgatással

Az emberi szervezetben, a férfiaknál és a nőknél egyaránt 23 pár kromoszóma található. Tulajdonságukat a bennük lévő gének határozzák meg, ezek az un. örökítő anyagok, amelyek egy-egy fehérjét, ezáltal pedig egy-egy tulajdonságot hordoznak.  Ez lehet azonos a szülőknél, de különbözhetnek is. A szemszínt meghatározó géneket ismeri a tudomány, de etikai okokból az ilyen kísérletek Európában nem támogatottak.

Az ismert dal szerint „az a szép, akinek a szeme kék” ezt a szint sok szülő szeretné a gyermekének, így nem meglepő, hogy működik az Egyesült Államokban olyan klinika, amely a szülők számára külsőségbeli lehetőségeket is kínál a születendő gyermeknél, hasonlatos módon, mint amivel a genetikai betegségeket szűrik ki a beültetendő embriókon, létrehozva a dizájnerbabák nemzedékék.

Forrás: Pinterest kalkulátor

A kék szem színe kis mennyiségű melanint és kis stroma szálas sűrűséget jelez. A kék szem esetén nyirokrendszer zavarai, hurutosodás, elsavasodás, gyulladások kialakulása, allergia, szénanátha, asztma, ekcéma, reuma, ízületi panaszok fordulhatnak elő. Barna szemnél anyagcserezavarok, vérképző szervek és belső elválasztású mirigyek betegségei, májmegnagyobbodás, elhízás, lassú emésztés, görcsös székrekedés, felszívódási zavarok a leggyakoribb betegségek. A zöld szeműeknél (náluk a kék íriszen a különböző pigment anyagok lerakódása vezet a zöldes árnyalathoz) a máj és epe zavarain túl a kék és a barna szeműekre jellemző problémák is megjelenhetnek.

A baba szemének színének létrejöttét a nagyszülői gének is befolyásolhatják. Egy domináns generációs gén probléma nélkül átadható egy gyermeknek. Így a születendő gyermek íriszének színét csak megtippelni lehet, sőt még a születés után sem teljesen biztos, hogy a megszerzett árnyalat az évek múltán nem fog megváltozni.

Iratkozz fel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj programjainkról! Harmadik fél részére nem adjuk ki az e-mail címeket!

Holisztikus Gyógyító Központ

Elsődleges, kiemelt célunk az egészségmegőrzés: a szellemi és fizikai teljesítőképesség növelése otthon és munkahelyeken egyaránt. Az egészséges életmód népszerűsítése mellett tanácsadással egybekötött közérzetjavító, állapotfelmérő szűrővizsgálatokat is végzünk. 

Napjainkban mind jobban előtérbe kerül a munkahelyi egészségvédelem, hiszen egyre hosszabb a munkában töltött idő, egyre nagyobb figyelemre és koncentrációra, valamint kiemelkedő teljesítményre van szükség. Ennek érdekében átfogó komplex egészségvédelmi szűrő és tanácsadó programot dolgoztunk ki.

Holisztikus Gyógyító Központ, ahol együtt gyógyul a test és a lélek, fiatal és idős, magányos és párkapcsolatban élő. Te is számíthatsz ránk, jelentkezz állapotfelmérésre vagy válassz a terápiáink közül, szakembereink készséggel állnak a rendelkezésedre.