fbpx
Kíváncsi vagy milyen színű lesz a születendő gyermeked szeme?

A babák kékesszürke szemmel jönnek a világra, viszont a végleges szín csak hónapok múltán alakul ki. Bizton állítható, hogy kékszemű szülők esetén a gyermekük is kék szemű lesz. Nagy valószínűséggel előre jelezhető a két barna szemű szülőnek, barna szemű gyermeke fog születni. Az izgalmas kérdés a vegyes szemszínű szülők esetén miként alakul a gyermek szeme. Olvasd el cikkünket

A gyermek szemének a színét két kromoszóma határozza meg. Az egyik kromoszómát az anyától, a másik kromoszómát az apától örökli. Így a gyermek szemének színét a két szülője adja össze, ezért attól függően, hogy kék, zöld, barna, fekete vagy éppen az albínók esetén piros szemű az anyuka vagy az apuka, számtalan variáció jöhet létre. A szem színét befolyásolja még a héj rostjainak sűrűsége, pl. a kék szín esetén a melanin kicsi, a szálak vékonyak.

Tudnunk kell, hogy a leggyakoribb szemszín a világon a barna, ez tartalmazza ugyanis a legtöbb melanin pigmentet, tehát a barnát tekinthetjük domináns színnek. A statisztikák alapján előfordul, hogy a barna szemű szülők gyermekei kis százalékban zöld szeműek lesznek, de a kék szemű szülök gyermeke 99% eséllyel kék színű szemet örököl. Ha az egyik szülő írisze kék, a másik szülőé barna, akkor egyenlő eséllyel lehet zöld vagy kék is a gyermek szeme.

Sokan nem elégednek meg a találgatással

Az emberi szervezetben, a férfiaknál és a nőknél egyaránt 23 pár kromoszóma található. Tulajdonságukat a bennük lévő gének határozzák meg, ezek az un. örökítő anyagok, amelyek egy-egy fehérjét, ezáltal pedig egy-egy tulajdonságot hordoznak.  Ez lehet azonos a szülőknél, de különbözhetnek is. A szemszínt meghatározó géneket ismeri a tudomány, de etikai okokból az ilyen kísérletek Európában nem támogatottak.

Az ismert dal szerint „az a szép, akinek a szeme kék” ezt a szint sok szülő szeretné a gyermekének, így nem meglepő, hogy működik az Egyesült Államokban olyan klinika, amely a szülők számára külsőségbeli lehetőségeket is kínál a születendő gyermeknél, hasonlatos módon, mint amivel a genetikai betegségeket szűrik ki a beültetendő embriókon, létrehozva a dizájnerbabák nemzedékék.

Forrás: Pinterest kalkulátor

A baba szemének színének létrejöttét a nagyszülői gének is befolyásolhatják. Egy domináns generációs gén probléma nélkül átadható egy gyermeknek. Így a születendő gyermek íriszének színét csak megtippelni lehet, sőt még a születés után sem teljesen biztos, hogy a megszerzett árnyalat az évek múltán nem fog megváltozni.

Iratkozz fel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj programjainkról! Harmadik fél részére nem adjuk ki az e-mail címeket!

Holisztikus Gyógyító Központ

Elsődleges, kiemelt célunk az egészségmegőrzés: a szellemi és fizikai teljesítőképesség növelése otthon és munkahelyeken egyaránt. Az egészséges életmód népszerűsítése mellett tanácsadással egybekötött közérzetjavító, állapotfelmérő szűrővizsgálatokat is végzünk. 

Napjainkban mind jobban előtérbe kerül a munkahelyi egészségvédelem, hiszen egyre hosszabb a munkában töltött idő, egyre nagyobb figyelemre és koncentrációra, valamint kiemelkedő teljesítményre van szükség. Ennek érdekében átfogó komplex egészségvédelmi szűrő és tanácsadó programot dolgoztunk ki.

Holisztikus Gyógyító Központ, ahol együtt gyógyul a test és a lélek, fiatal és idős, magányos és párkapcsolatban élő. Te is számíthatsz ránk, jelentkezz állapotfelmérésre vagy válassz a terápiáink közül, szakembereink készséggel állnak a rendelkezésedre.