fbpx

Depresszió, pánik, szorongás kezelés

Ha valamilyen trauma ér, vagy régóta küzdünk olyan problémákkal, ami maga alá temet minket, gyakran a depresszióba menekülünk. Ha a rossz párkapcsolatunkból, vagy munkahelyi problémáinkból nem találunk kiutat, céltalanná válik az életünk, nem tudunk örülni semminek, leverté, kedvetlenné válunk. A Covid 19-pandémia miatt, sokaknál jelent komoly veszélyt a bezártság, a félelem és a bizonytalanság elegye, amely lassan felemészti a lelkeket.

Pánik, szorongás törhet ki rajtunk, ha egy negatív élethelyzetre vagy egy megoldhatatlannak tűnő feladatra hosszú ideig, félelemmel gondolunk, és felnagyítjuk azt. A szorongás először kisebb testi tüneteket produkál, pl. szapora szívverés, izzadás, aminek kellemetlen megnyilvánulásai gyakran szégyenérzettel töltenek el, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A pánik (roham) már erőteljesebb fizikai tünetekkel jelentkezik, hirtelen vérnyomás emelkedés, szomjúság, mellkasi fájdalom, egészen a halálfélelemig. Uralni nehéz, majdnem lehetetlen a megfelelő szakember segítsége nélkül. Ha azonban megértjük a folyamatot, megkeressük a kiváltó okot, és „kidolgozzuk” tudatunkból, megszabadulunk a kellemetlenségektől.

 

.

Pszichoszomatika (test, lélek, szellem egysége) kifejezés két idegen szóból tevődik össze.

1.) psziché = lélek
2.) szoma = test

A holisztikus szemlélet szerint, minden betegség hátterében biológiai, pszichológiai és szociális okok állnak.
A pszichoszomatikus betegségek megoldatlan lelki traumával kezdődnek. Ha a probléma az illető számára súlyos, és úgy érzi nincs rá megoldás, akkor ez a teher egy idő után testi tünetek formájában is megnyilvánul. Az első feladat az érzelmi stresszt okainak feltárása.

.

Céltalanság

A célokkal teli, tartalmas boldog, élet nem egy velünk született adottság, nem is egy adomány, hanem egy folyton változó állapot, amit rendre meg kell teremtenünk. Sokan csak sodródnak, pedig a céltalanság életveszélyes. Bizonyított, hogy például a rák akkor jelenik meg, amikor egy ember elveszíti valamilyen fontos, éltető, boldogító célját. Nehezen elképzelhető, hogy erős mérgekkel, – amilyenek például a kemoterápiás szerek – meg lehet gyógyítani bárkit is, ha közben az életén nem változtat.  A megoldás kézenfekvő, meg kell találnunk az élet értelmét. Madách szerint „az ember célja küzdés maga”. Tudnunk kell, merre haladunk és miként oldjuk meg az előttünk lévő feladatokat.

A céltalanság legtöbbször a sérült önértékelésből táplálkozik, nem merjük megtenni a céljaink felé vezető lépéseket, mert úgy érezzük, ehhez kevesek vagyunk, így az áhított vágyak csak álmok maradnak. Hinnünk kell magunkban, ez elengedhetetlen, ha szeretnéd megvalósítani céljaidat. Ne félj, nem vagy egyedül! Segítünk túljutni ezen a nehéz időszakon.

.

Amikor pácienseik felismerik, hogy heteket, hónapokat, rossz esetben éveket vesztegetnek el anélkül, hogy életük tartalmas lenne, terapeutához fordulnak. Meglepődve tapasztalják, hogy már az első „ülés” is kimozdítja őket a holtpontról, meglátják a fényt az alagút végén.

 

Időpontot kérek

.

A lelki traumák nem okai a boldogtalanságnak, hanem következményei. Egy trauma hatására az ember elveszíti a biztonságába vetett hitét, így többé nem lesz otthon a világunkban, ami által elidegenedik saját magától is. A jó hír, hogy ez a folyamat megállítható, sőt az időben elkezdett terápiás beszélgetésekkel meg is változtatható.

.

Milyen elemekből épül fel?

  • első, tisztázó beszélgetés
  • terápiás ülések (beszélgetések)
  • szituációs gyakorlatok, házi feladatok
  • meditációs gyakorlatok
  • kiegészítésként gyógynövények, vitaminok, fülakupunktúra is szóba jöhet, a testi tünetek enyhítésére.

Mennyi ideig tart egy beszélgetés?

Nem vagyunk a hosszú terápiák hívei. Azt valljuk, ha egy szakember 4 hónap alatt nem ér el látványos eredményt, akkor nem ő megfelelő ember páciense számára. Az első három alkalom után jelentős változásnak kell következnie, persze ehhez elengedhetetlen a páciens közreműködése. A kezelés nem merül ki az üléseken való részvételben, minden nap koncentrálni kell a megbeszélt feladatokra.

Miről lesz szó?

Gyógyító központunkban a Rogers-i terápiás eljárásokat követjük.  Csak annyira megyünk mélyre, amennyire páciensünk azt szeretné, amit fel tud dolgozni, és ami a sikerességéhez feltétlenül szükséges. Nem vájkálunk feleslegesen senki magánéletében, nem teszünk fel indokolatlanul indiszkrét kérdéseket és senkit nem hozunk kellemetlen helyzetbe.

Milyen tanácsokat kapok?

Megoldó kulcsokat a jelen és a jövőben fellépő hasonló helyzetekre. Személyiségbe beépülő megoldási mechanizmusokat, melyek az adott személy „sajátjaivá” válnak. Nincsenek sablonok, előre gyártott panelek, mivel minden személyiség más, lelki működésünk is sajátos és összetett.

Kit válasszak?

Választhat női vagy férfi terapeutáink közül, attól függően, hogy ki előtt nyílik meg könnyebben.

.

Igen, úgy érzem ez jót tenne nekem is, jelentkezem most a kezelésre

.

        Boldogság útján

.

.

A szervezetünk hormontermelése kihat a hangulatunkra, erőnlétünkre és még a boldogságunkra is. Sokan egyenlőségjelet is tesznek: Hormon = Érzelem.

Az érzelmi állapotért felelős hormonok:


Dopamin: a motivációt biztosítja, valamint a kielégülés és a boldogság érzését nyújtja.
Szerotonin: akkor termelődik, amikor értékesnek, fontosnak érezzük magunkat.
Oxitocin: építi a mély emberi kapcsolatokat, létrehozva a bizalom érzését.
Endorfin: fájdalomcsillapító hatású hormon, amely szükséges a stressz, aggodalom, levertség, feszültség csökkentésére.

A jó mentális állapothoz szükséges ezen hormonok magas szinten tartása, és szerencsére  sok lehetőségünk van erre.
Barry Jacobs professzor kutatásából tudjuk, hogy agyunkban ugyanazok az agyterületek aktiválódnak amikor egy esemény megtörténik velünk, mint amikor csak gondolunk rájuk. Vagyis elég, ha gyakran képzeljük magunkat egy kellemes helyzetbe, az agyunk ugyan úgy szerotonint termel, mintha az ténylegesen megtörtént volna.

Oxitocin növelésének kiváló formája, ha szeretettel megölelünk vagy megajándékozunk valakit. Endorfint például nevetéssel is növelhetjük. (Orgazmus közben jelentős mennyiségű oxitocin termelődik).

Látszik, hogy néha nem szükséges nagy életmódváltás, mindössze egy pici figyelem magunkra és a környezetünkre.

.