A civilizációs betegségek kialakulásának egyik oka a helytelen táplálkozás. Bizonyítottan a betegségek jelentős része is visszavezethető a rosszul összeállított étrendre. Nagyon fontos az egészségünk megóvása érdekében, hogy változatosan táplálkozzunk, de kerüljük a nehezen emészthető vagy kifejezetten ártalmas összetevőjű ételeket.
.
Keményítőfélék: a keményítő (pl. a burgonya) nem egyéb, mint a növények raktározott tápanyaga. Magas szénhidrát tartalma miatt csak azoknak ajánljuk, akik sokat sportolnak vagy nehéz fizikai munkát végeznek. Ajánlott viszont a manióka, tápióka, jamgyökér, édesburgonya, mivel alacsony glikémiás indexűek. A csicsóka pedig kifejezetten paleo.
Gabonafélék és tészták: a legtöbb étrendben tiltólistán vannak (pl. a búza, árpa, kukorica, köles, zab) viszont a zabkorpa, vadrizs, amarant, tritikálé, pohánka (hajdina), bulgur vagy a kamut viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént is csak kis mennyiségben tartalmaznak, tehát előnyösebbek a szervezetünk számára.
.
Tejtermékek: laktóz tartalmuk miatt a tej és a tejtermékek, kevesek számára emészthetők tökéletesen, ezért fogyasztásuk csak kis mennyiségben ajánlott. Ajánlottak viszont a kemény sajtok, a vaj, a kókusztej, kókuszvíz, mandulatej, kesutej valamint a savanyított tejtermékek (pl. túró, aludttej, kefir, joghurt), de ezekből se fogyasszunk nagyon sokat.
Cukrok: a mesterséges édesítők és a finomított cukrok minden változata egészségtelen! Kis mennyiségben fogyaszthatunk nyírfa-, nád-, barna- és kókuszcukrot, ajánlott a méz, stevia és szőlőcukor.
Húsok: csirke, kacsa, pulyka, liba, halak, kagyló, rák, birka, borjú, kecske, sertés valamint némely vadhús is ajánlott, de ezeknél sok múlik az elkészítésen (pl. fácán, szarvas, vaddisznó nyúl, őz).
Fogyasztható olajok és zsírok: avokádó olaj, kókuszolaj, lenmagolaj, libazsír, mandulaolaj, mogyoróolaj, olívaolaj, tökmagolaj, kókuszzsír, vaj, ghee, kacsazsír.
.
Kifejezetten ajánlott, értékes tápanyagok
Zöldségek: articsóka, spárga, cékla, paprika, brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzták, mángold, uborka, padlizsán, endivia, zöldhagyma, karalábé, saláták, gombák, hagymák, petrezselyem, pasztinák, tökfélék, porcsin, retek, sárgarépa, fehérrépa, alga, spenót, paradicsom.
Gyümölcsök: a glükózon és fruktózon kívül szerves savakat, vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, vízben oldódó rostokat, kevés fehérjét és minimális zsírt, valamint rengeteg természetes vizet tartalmaznak. Önmagukban fogyasztva is a legtökéletesebb táplálékok. Válogassunk gyakran a sok finomság között szabadon: alma, ananász, avokádó, áfonya, banán, birsalma, citrom, cseresznye, datolya, egres, eper, füge, görögdinnye, grépfrút, gránátalma, körte, kajszibarack, kivi, lime, málna, mandarin, mangó, meggy, narancs, naspolya, nektarin, őszibarack, papaya, ribizli, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő.
.
Csonthéjasok: szezámmag, dió, kesudió, kókuszdió, avokádó, mandula, mák, napraforgómag, pisztácia, chia mag, gesztenye, tökmag, török mogyoró. Fogyasztásánál inkább a változatosságra, mintsem a mennyiségre tegyük a hangsúlyt, mivel legtöbbjük magas kalória tartalmú!
Együnk sok halat: pisztráng, tonhal, rákok, szardínia, kardhal, lepényhal, szardella, hering, kagyló, lazac, mind-mind nagyon egészséges.
Ajánlott gyógynövények és fűszerek: ánizs, babér, bazsalikom, berkenye, bodza, kakaó, borókabogyó, bors, borsmenta, cikória, curry, csillagánizs, édesgyökér, édeskömény, fahéj, fodormenta, fűszerkömény, fűszerpaprika, gyömbér, kakukkfű, kapor, koriander, kurkuma, lestyán, levendula, majoránna, mák, metélőhagyma, mustármag, oregánó, carob por, rozmaring, sáfrány, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, zsálya. A fokhagyma az egyik legerősebb és leghatékonyabb gyógynövény!
.
Fogyasszunk csírákat: pl. brokkoli csírát. A csírák egészségesebbek, mint maga a kifejlett növény és jobban hasznosul a bennük lévő tápanyag.
Innivalók: napi 2-4 liter vizet fogyasszunk, ami lehet ásványvíz, csapvíz, pí-víz, gyümölcsteák, gyógynövényteák.
.
Kompromisszumos tápanyagok, kis mennyiségben fogyasztható
A tojásról megoszlanak a vélemények, a tudományos szaklapokban is ellentétes érvelések olvashatók. Az bizonyos, hogy a rossz minőségű olajban sült rántotta nem egészséges, de néhanapján nyugodtan fogyasszunk főtt tojást.
A hagyományos fehér rizs helyett használjuk inkább barna rizst. A fehér rizs feldolgozási folyamata során eltávolítják a korpát és a burkot a szemekről, illetve különböző módszerekkel kifehérítik azokat. Ezáltal elveszíti a természetes és hasznos tápanyagának jelentős részét, mely a teljes kiőrlésű barna rizs esetében megmarad.
Aszalt gyümölcsök, lekvárok és bizonyos pelyhek és őrlemények, amelyeket egészségesnek mondanak gluténmentesek ugyan, de vigyázzunk velük, mivel magas a szénhidráttartalmuk.
Ha nassolni akarunk, akkor részesítsük előnybe az étcsokit, abból is csak olyat, amelynek kakaó-szárazanyagtartalma 70% felett van és a cukor helyett valamilyen természetes édesítőszerrel pl. steviával, xilittel vagy eritrittel készül, illetve nem tartalmaz szóját.
A növényi olajok közül a mákolaj, szőlőmag-olaj, lenolaj, tökmagolaj kis mennyiségben, ritkán, de fogyasztható.
Az alkoholos italokat kerüljük, esetleg a jó minőségű vörösbor kis mennyiségű, nem rendszeres fogyasztása lehet egészséges. A kávét se vigyük túlzásba, napi két feketénél ne igyunk többet és főleg ne cukorral fogyasszuk.
Tiltott élelmiszerek
.
Kerüljük a finomított cukrok és lisztek fogyasztását, és az előre gyártott, tartósított kész ételek helyett válasszuk inkább a természetes formában megtalálható élelmiszereket. Hetente legfeljebb egyszer-kétszer együnk süteményeket, de soha ne étkezések között és főleg ne helyette!
Kerüld a húsipari készítményeket (pl. felvágottak, szalámifélék, virslik, kolbászfélék, párizsi…) valamint a konzerveket.
Az emberi szervezet nehezen tudja emészteni az állati eredetű fehérjéket, ha ezeket koncentrált keményítőtartalmú étellel együtt fogyasztják. Az állati fehérje és a keményítő kifejezetten rossz párosítás, tipikus példa erre a szokásos rántott hús párolt rizzsel, marhapörkölt nokedlivel, a milánói makaróni vagy a rakott burgonya.
.
.
Érdemes tudni, hogy nem csak a szénhidrátban gazdag étrend a felelős az elhízásért, hanem a túlzott zsírbevitel is elhízást okoz, főleg a transzzsírok kerülendők.
A zsírszövet által termelt leptin a telítettség érzésében játszik fontos szerepet, ezért ha valaki nem érez jóllakottságot, holott sokat evett, akkor „leptinrezisztencia” is állhat a háttérben. Ők állandóan éhséget éreznek, aminek a következtében többlet kalóriát visznek be, úgy mintha zsírraktáraik nem lennének már rég tele.
Az elhízásnak számtalan egyéb okai is lehetnek, ezért kiemelten fontos az állapotfelmérés, amely során fény derül a ránk jellemző okokra.
.
Állapotfelméréseinken személyre szabott étkezési tanácsokkal segítjük a megfelelő táplálkozás kialakítását.
Jelentkezz akár most a vizsgálatra, tudd meg mi kell az emésztőrendszerednek.
.
.