fbpx

Látható-e a Covid-19 (SARS-CoV-2) koronavírus a szemből?

Vigyázat: a szem már a betegség kialakulásának korai szakaszában is fertőzésforrás lehet.

A bejegyzés aktualitása

Sokan kérdezik tőlem mostanában, milyen jelei vannak az íriszen a koronavírusnak. Annak ellenére, hogy többszáz emberrel találkoztam az elmúlt időszakban, egyetlen egy koronavírussal fertőzött beteg sem volt köztük, de mivel nagy az érdeklődés íriszen ill. a szemen látható jelzésekről, ezért utánanéztem orvosi jelentéseknek és a patológiai leírásoknak.

Immunrendszer erősítése

Tegyünk meg minden ésszerű lépést a fertőzés elkerülése érdekében, de ne engedjük, hogy a rettegés hatalmába kerítsen. Legjobb módja az egészség megtartásának, ha a szervezetünk természetes védekező rendszerét, védőbástyánkat, vagyis az immunrendszerünket erősítjük.

Erről bővebben ITT olvashat.

Melyek a koronavírus tünetei

Tudjuk, hogy a koronavírus egy RNS vírus, amely az alsó légutak nyálkahártyáinak sejtjeit támadja meg, ami csökkenti a légző felületet, tehát hiába veszünk levegőt, nem lesz elég oxigén a sejtekben, amely fulladást okozhat. A koronavírus fertőzés tünetei: fejfájás, hidegrázás, magas láz, izom-ízületi fájdalom, levertség érzés, végtagfájdalom, szaglás, ízlelés elvesztése, száraz köhögés amit légzési nehézség követ, valamint nagyon ritka esetben szeptikus sokk.

Annals of Internal Medicine

Egy olaszországi COVID-19-beteg a szemváladékából mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A hölgy náthás panaszokkal és kötőhártya-gyulladással küzdött, amely az egyik leggyakoribb szemészeti probléma, amelyet gyakran fertőzések váltanak ki. A beteg orrából vett mintákon már negatív eredményt mutattak a tesztek, míg a szemváladékából vett mintán még húsz nap elteltével is kimutatható volt a vírus RNS-e a nő szemében. (Forrás: Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány)

Fontos!

Kerülni kell a szemeink érintését és dörzsölését, nehogy így vigyünk át vírusokat.
(Forrás: iflscience.com)

A Jicsangi Központi Kórház és a Csungsani Szemészeti Központ kutatásából kiderült, hogy a szemészeti tüneteket mutatók szervezetében magasabb volt a fehérvérsejt- és neutrofilszám, valamint megállapításra került, hogy a kötőhártya-gyulladásos betegek súlyosabb tüneteket mutattak.

Lelki egyensúly megtartása

Ha szorongással reagálunk egy élethelyzetre, gyakran felnagyítjuk annak veszélyét, ezáltal felborul a lelki egyensúlyunk. A lelki egyensúly eléréséhez segítséget ezen az oldalon talál.

Jelzések a szemben

A szemben és a szem környékén égő, viszkető érzés, szemvörösség, nyúlós, ragadós váladékozás és kötőhártya-gyulladás a leggyakoribb tünet.

A véreres szem nem csak esztétikai probléma!

Tanulmányok

A tanulmányból kitűnik, hogy a betegség kialakulásának korai szakaszában már érzékelhetőek szempanaszok. A szem fertőzésforrás is lehet, ugyanis a vírus a szemünkön keresztül is megfertőzhet. Köztudott, hogy a koronavírus sokáig a levegőben kering, miután a betegek köhögnek vagy tüsszentenek, így a kórokozók az orron, a szájon vagy a szemünk kötőhártyáján keresztül is bejuthatnak.

A JAMA Ophthalmology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról írt, hogy 38 megfigyelt koronavírusos beteg közül 12 főnél mutatkoztak szemészeti tünetek is, ez a betegek közel egyharmada! Tehát figyeljük és óvjuk a szemünket.

Dr. Li Wenliang, vuhani szemész orvos 2019. novemberben észlelt több, súlyos kötőhártya-gyulladással jelentkező páciens kezelése után jelezte a járványügyi hatóságnak, hogy koronavírus-fertőzés gyanúját érzékeli, mivel a szemgyulladás mellett felső légúti panaszokra és lázra is panaszkodtak a betegek. A tünetek miatt dr. Li Wenliang a 2002-2003-ban megjelent SARS járványhoz hasonlónak vélte a helyzetet, de a bejelentését hatóságok csak a hirtelen növekvő megbetegedések után fogadták el.

Végül egy utolsó megjegyzés

Sok publikációban olvasható, hogy a COVID-19 korántsem olyan veszélyes vírus, mint amilyennek világszerte bemutatják, de a higiénés szabályok fokozott betartása nem ördögtől való. A gyógyszer gyártók és az őket kiszolgálók érdeke a pánik és a félelem fenntartása, nekünk pedig a tájékozottság mellett a lelki békénk és a nyugalmunk megtartására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hisz az egészségünk kiemelten fontos tényezője a mentális harmónia.

Holisztikus Gyógyító Központ

Kövesse szakértőink írásait, olvassa a legfontosabb információkat az egészség-prevenció témakörében, a Honlapunkon FacebookonInstagramon vagy akár a Mobilján.