fbpx

Sajnos egyre jobban terjed az influenza! A hagyományos vírusok mellett megjelentek a mutációk is, melyek hasonló tüneteket okoznak, ezért nehéz a beazonosításuk, mint pl. a koronavírus, amely fertőzés szövődményeként tüdőgyulladást okoz. (Nem véletlen, hogy a WHO a járvány kitörését „nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetnek” nyilvánította). Dr. William Schaffner, a Tennessee-i Egyetem szakembere szerint a szokványos műtéti arcmaszk, nem nyújt védelmet az új típusú koronavírus fertőzés ellen. Állítása szerint az eldobható N95 3m légzésvédő maszkot kellene viselnünk.

 

A koronavírus nevét a vírusburokból sugárirányban kifelé mutató egyik fehérjéjéről kapta, ami a napkoronára hasonlít. A koronavírus nem is egy vírus, hanem egy egész víruscsalád. A koronavírus a szervezetbe bekerülve a tüdőben kezd elszaporodni, ami magas, 38 fok feletti lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal jár, amit köhögés és nehézlégzés követ.

Vajon van más megoldás?

Igen! A szervezetünket ellenállóvá tehetjük a kórokozókkal szemben. Az immunrendszer erősítésének legfontosabb mérföldköveit itt olvashatod:

1, Helyes táplálkozás
A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz részt, hanem képes a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni minket. A bélrendszerünkben dől el, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot képes hasznosítani a szervezetünk, ezért fogyasszunk minél több élőflórás joghurtot valamint sok zöldséget és gyümölcsöt. Fogyassz sok fokhagymát, hiszen az egyik leghatásosabb immunrendszer-erősítő élelmiszer. Igyunk sok folyadékot, főleg zöld teát, mivel a zöld tea és a kamillatea immunerősítő hatással rendelkezik.

2, Rendszeres testmozgás
mozogjunk a szabadban így sok D3-vitamin jut a szervezetünkbe, ügyelve a megfelelő, réteges öltözködésre és a fokozatosság elvére. Fontos a bemelegítés és a sportolás után az izmok nyújtása. A testmozgás következtében fokozódik a vérkeringés, amely segíti a szervezetet a betegségek leküzdésében.

3, Egyes gyógynövények megakadályozzák az influenza vírusok terjedését.

Kakukkfű: illóolajában lévő nyák és görcsoldó vegyület gyorsítja a köhögés gyógyulását, emellett baktérium és vírusölő hatással is bír.

Eukaliptusz: nyákoldó és hűsítő hatású, emellett köptető és görcsoldó hatása is közismeret. Légúti megbetegedések esetén inhalálásra is kiváló.

Echinacea: legnagyobb előnye az ismétlődő fertőzéseknél kifejtett pozitív hatás. Immunmoduláló képessége révén stimulálja az immunrendszert, különösen akut felső légúti fertőzések esetén.

Fűzfakéreg: gyulladáscsökkentő, fájdalom valamint lázcsillapító hatással rendelkezik.

Bodzabogyó: Már Hippokratész is tudta, hogy a növény kulcsfontosságú az immunrendszer megerősítéséhez. Évszázadok óta használják a bodzát megfázás, influenza, allergia és gyulladások ellen.

Levendula olaj: nem csak a nyugtató hatása miatt szeretjük, de tisztítja a légutakat is.

Csipkebogyó: a csipkebogyó C-vitamin tartalma nagyon magas. Nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik, 4-6 óra áztatás után, langyosan fogyasztható.

Hársfavirág: izzasztó hatású, fokozza a váladékképződést, gyógyítja a köhögést. Két csapott evőkanál hársfavirágot forrázz le 3 dl. vízzel, hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. Fogyasztása után bújj a takaró alá, és jól izzadj ki.

Gyömbér: tisztítja a nyirokrendszert, azaz a szövetek és szervek hálózatát, amely segít megszabadulni a toxinoktól, a sejtanyagcsere hulladékától. A gyömbér gyökere és illóolaja immun-támogató és a gyulladáscsökkentő hatása miatt népszerű. Számolhatunk antimikrobiális erejével is, amely a fertőző betegségek kezelésében is elengedhetetlen.

4, Légző gyakorlatok
Kevéssé figyelünk a légzésre –főleg télen- pedig nagyon fontos a szervezet friss oxigénhez juttatása.

5,  Tudat hatalma
Gondolkozz pozitívan, engedd el a haragot és a negatív gondolatokat. Az immunrendszert legyengíteni legkönnyebben az ártalmas gondolatokkal lehet, mint például a féltékenység, félelem, túlzott ego, harag, gyűlölet.

6, Zene
pl. a mantrák gyógyító nyugtató ereje már évezredek óta ismert, de a zene relaxáló, nyugtató, pozitív élményt elérő hatása is felbecsülhetetlen.