fbpx

Pilisi sziklatúra

túraleírás

Túra ideje: 2021. szeptember 18. szombat

Túraútvonal: Teve szikla és Egri vár érintésével, részben a Kevélyhegyi Tanösvényen

Túra teljes hossza: 8 km

Szintemelkedés: 270 méter

Nehézségi fok: átlagos túra >>  mindenkinek, aki járt már 5 km-nél hosszabb túrán

Tervezett túraidő: 3.5 óra

Túra díjazása: térítésmentes, csak a jókedvedet hozd magaddal.

Találkozó: 09.30-kor. 2097 Pilisborosjenő, Szent Vendel emlékoszloppal szemközti oldalon a “Mesevölgy” óvoda bejáratánál (Prohászka és Mindszenti u. sarok).

Koordináták: 47°36’38.0″N 18°59’11.9″E

Megközelíthető: autóval a 10-es főúton az Ürömi körforgalomnál Ürömön át, vagy a Bp. Árpád hídi autóbusz állomásról induló 840, 848-as autóbuszokkal Pilisborosjenő autóbusz fordulóig, onnan 300 méter gyalog a Jenői büfé irányába. (Ingyenes parkolás a levendulamezővel szemben).

Túravezető: Lóczi Márti Bronzjelvényes túravezető. Telefon: 0630-9510989

Jelentkezés: e-mailben: tura.egeszseg@gmail.com vagy közvetlenül itt

Felszerelés: csúszásmentes mintázatú túracipő vagy kényelmes túrabakancs, túranadrág, réteges öltözködés, túrabot. Vízvételi lehetőség, büfé menet közben nem lesz, ezért hozzatok magatokkal megfelelő mennyiségű élelmet és folyadékot!

Útvonal: 9:45-kor indulunk a Kevélyhegyi tanösvényen a Teve szikla irányába (250 m) – Egri vár – Solymári völgy (200 m) – Fehér hegy (250m) – Régi murvabánya – Kevélyhegyi levendulamező

 

A Pilis a Dunántúli-középhegység legkeletibb tagja. A kőkorszak óta lakják emberek, szerzetesek, remeték szép számmal éltek az erdőkben. Szláv eredetű elnevezése is erre utal, kopasz fejtetőt jelent – a szerzetesek borotvált fejtetőjére utalva.
A kifejezés tökéletesen jellemzi a hegység képét: az erdő borította hegyoldalak közül kiemelkedő, ötszáz méternél magasabb csúcsokon nem alakult ki erdő, mert hiányzik a termőtalaj. Utunk során sziklagyepeket és alacsony, ligetes bokorerdőket látunk majd: vagyis a hegytetők „kopaszok”.
A Teve-sziklát alkotó fődolomit kb. 220 millió évvel ezelőtt, a földtörténet triász korszakában képződött.
A napjainkig tartó földmozgások az eredetileg vízszintesen lerakódott kőzetrétegek egyes részeit megemelték, így emelkedett ki a maga a hegység. A pusztulás következtében legmagasabb csúcsai ma épp csak meghaladják a hétszáz métert (Pilis-tető 756 m), pedig eredetileg akár Himalája magasságúak is lehettek.
Kiindulópontunkban található emlékoszlop Szent Vendelnek, az állatok védőszentjének állít emléket. Az állattartással foglalkozó falubeliek gyakran fohászkodtak hozzá segítségért.

 

           Várlak Téged is nagy szeretettel

                                Lóczi Márti

Rövidesen indulunk, gyere Te is, jó buli lesz!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp