fbpx

Tüdőkapacitás / vitálkapacitás

Születésünktől fogva, percenkét 15-17 alkalommal áramlik a tüdőnkbe fél liter, friss oxigént tartalmazó levegő.  A tüdőnk teljes kapacitása azonban ennél sokkal nagyobb, hiszen a nyugalmi belégzést követően még kb. 2 liter levegőt lennénk képesek beszívni, illetve a nyugalmi kilégzés után is ki tudnánk préselni még legalább 1 liter levegőt.  A vitálkapacitás meghatározásánál e két értéket vizsgáljuk.

Vitálkapacitás mérés

Vitálkapacitásunk növelhető rendszeres mélylégzés gyakorlatokkal, kardió jellegű sporttal és relaxációval.
Ahogy haladunk előre a korban, a tüdőkapacitásunk csökken, ezért ahhoz, hogy 50 fölött is biztosítsuk szerveink megfelelő oxigén ellátását, a sportot, a jóga légzést, és a mélylégzés gyakorlatokat nem szabad elhanyagolni. Sportrekreációval foglalkozó szakemberünk  az Ön eredményei alapján segít összeállítani a komplex életvezetési programot.

Szeretném igénybevenni a konzultációt

 

A vizsgálatot legalább évente célszerű elvégeztetni, mert így hamar fény derül a légző és keringési rendszer betegségeire. Az artériás oxigén tartalom meghatározásával együtt pontosabban kimutatható a szív és keringési rendszer állapota, ezért a pulzoximéterrel végzett vizsgálat eredményével együtt értékeljük.

Pulse oximeter