fbpx

Kevély túra

túraleírás

Túra ideje: 2021. Október 09. szombat

Túraútvonal: Kis-kevély, Nagy-kevély és az Ezüst-kevély érintésével

Túra teljes hossza: 14.3 km

Szintemelkedés: 620 méter

Nehézségi fok: közepesen nehéz >> csak edzett túrázók számára

Tervezett túraidő: min. 6 óra

Túra díjazása: térítésmentes, ingyenes részvétel, csak a jókedvedet hozd magaddal.

Találkozó: 09.30 órakor. 2097 Pilisborosjenő Panoráma út – Kövesbérci út kereszteződésében. (Budapesttől mindössze 4 km a Bécsi úton)

Koordináták: 47°35’34.8″N 18°59’05.5″E

Megközelíthető: – autóval a 10-es főúton, vagy tömegközlekedéssel: 218, 821, 830-as busszal a „Kövesbérci utca” megállóig, majd jobbra gyalog 50 méter

Túravezető: Pányi István Bronzjelvényes túravezető. Telefon: 0630-2486611

Jelentkezés: e-mailben: tura.egeszseg@gmail.com vagy közvetlenül Itt

Felszerelés: csúszásmentes mintázatú túracipő vagy túrabakancs, (esetleg kamásli), többrétegű öltözködés, esővédő, túrabot. Vízvételi lehetőség csak a túra 10. kilométerénél lesz, ezért hozzatok magatokkal sok folyadékot!

Útvonal: 9:40-kor indulunk Köves-bérc irányába – Vendel-hegy (278 m) – Kőfülke – Gyopáros barlang – Kevély-nyereg – Kis-Kevély (481m) – Kevély-nyereg – Nagy-Kevély (534m)  – Siklóernyő starthely – Löszös üreg – Ezüst-kevély (413m) – Pilisborosjenő – Erő utca – Kövesbérci út

 

A Nagy-Kevély a Pilis déli vonulatának legmagasabb kiemelkedése, tengerszint feletti 534 méteres magasságával. Északkeleti folytatása a Kis-Kevély, délnyugati az Ezüst-hegy. A hegy északkeleti oldala összefüggő erdővel borított, a délit ezzel szemben nagy kiterjedésű sziklás rész, illetve több barlang (vagyis inkább üreg) teszi változatossá. A környék jellemző fái a kocsánytalan tölgyes és elegyes erdő, de nagy területet érint az ültetett fekete fenyő állománya is, de a meredek, kopár részeken a molyhos tölgy is előfordul.

A terület alapkőzetét és sziklakibúvásait fődolomit alkotja. A fődolomit felső-triász korú, kb. 190 milliós éves, általában világossárga, barna vagy szürke színű, de nem ritka a másodlagos elszíneződése sem mangán- és vas-oxiddal. A hegy északi oldalán dachsteini mészkő is található.

Pilisben mind az öt hazai nagyvadfaj (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) megtalálható. Mellettük számos kisragadozó és egyéb állatfaj teszi még változatosabbá az erdei életközösséget.

 

           Várlak Téged is nagy szeretettel

                              Pányi István
                                túravezető

Rövidesen indulunk, jelenzkezz mielőbb, ne maradj le róla!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

 

Ne feledd, csak az vehet részt a túrán, aki leadja a nevezési lapot, vagy bejelentkezik telefonon!!

Iratkozz fel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj programjainkról! Harmadik fél részére nem adjuk ki az e-mail címeket!