fbpx

“A törökök nyomában” – túra a szarvaskői várhoz

túraleírás

 Túra ideje: 2021.Október 23. szombat

Túraútvonal: Szarvaskő – Várrom – Tardos-bérc – Gilitka kápolna – Rocska völgy – Bábafa – Szarvaskő – Majos tető – Kilátó – Szarvaskő

Túra teljes hossza: 11.7 + 3 km

Szintemelkedés: 760 m emelkedő, ugyanennyi lejtő.

Nehézségi fok: közepesen nehéz túraútvonal; falusi utcákon, sűrű erdőn, jelzett turistautakon, rövid meredek szakaszokkal.

Tervezett túraidő: 5 – 6.5 óra

Túra díjazása: térítésmentes, ingyenes részvétel, csak a jókedvedet hozd magaddal.

Találkozó: 09.30 órakor. 3323 Szarvaskő Fő út 27. számú házzal szemközti parkolóban. (Az autó parkoló buszmegálló felőli oldalán a Sziklakert Étterem mellett).

Koordináták: 47°59’16.9″N 20°19’52.9″E

Megközelíthető: autóval a 25-es főúton, vagy busszal: Budapestről a Stadion autóbusz-pályaudvarról Eger irányába tartó járattal. Eger autóbusz állomásról 09.00-kor Nagyvisnyó felé közlekedő autóbusszal, érkezés Szarvaskőre 09.19 órára.

Túravezető: Pányi István Bronzjelvényes túravezető. Telefon: 0630-2486611

Jelentkezés: e-mailben: tura.egeszseg@gmail.com vagy közvetlenül itt  (legkésőbb az indulás előtt 24 órával add le a nevezésed)

Felszerelés: csúszásmentes mintázatú túracipő vagy túrabakancs, (esetleg kamásli), többrétegű öltözködés, esővédő és túrabot.

Útleírás: A találkozási pontról már jól láthatók a vulkáni szirten ülő Szarvaskői vár megmaradt romjai. Innen átkelünk az Eger-patak hídján, majd az Öko-Park előtt betérünk az erdő fái közé és felsétálunk a hegy gerincén. Hamar felérünk a XIII. századi vár megmaradt, szerény falmaradványához, ahol gyönyörű panoráma vár minket. (Szarvaskői várból Eger eleste után az őrség elmenekült, így a sorsára hagyott vár 1687-ig török kézen maradt).

Bélapátfalva felé indulva, a vulkanikus sziklafalak között, élvezhetjük a Veres-oldal szép vonulatát, ahogy a Várhegy és a Keselyű-hegy között kanyarog a sziklaszurdokban a vasút, majd eltűnik az alagútban. A mélyben a szarvaskői sziklaszoros kanyarog, egészen egyedi látképet nyújtva. A Tardos bércen folytatjuk utunkat, a Gilitka-patak völgyébe érve megtekintjük az 1750-ben épült Gilitka-kápolnát, ahol tartunk egy rövid pihenőt. Sűrű erdőn, hatalmas sziklák mellett áthaladva a Rocska-völgy felső részén, szép bükkösön keresztül jutunk le az Eger-patak völgyébe, közben megismerjük terebélyes Bábafa történetét, majd egy rövid sétával érjük el a kiindulási pontunkat. Akik elfáradtak, azok számára itt véget érhet a túra, de remélem, a többség tovább jön velem megcsodálni egy mindössze 1.5 kilométerre lévő kilátót. Nem csak a körpanoráma miatt érdemes felkapaszkodni a dombra, hanem a Major-tető irányába vezető erdei út is megér egy misét.

 A Bükk nyugati pereme közé szorult Szarvaskő faluját a „A törökök nyomában” nevű tematikus útvonalon át hagyjuk el, (jelzése kék stilizált bástya félhold). Érintjük a festői fekvésű Major-tetőt (369m), innen körbetekintve csodálatos tájban gyönyörködhetünk, rálátunk az Eger-patak vulkanikus szurdokára éppúgy, mint a Bükk-fennsík köveinek vonulatára, sőt a távolabbi Egerre és a Mátrára is. Nem szabad kihagyni ezt az élményt, megéri ez a plusz 3 km-es kitérő.

 

             Várlak Téged is nagy szeretettel

                              Pányi István
                                túravezető

Gyere Te is, köztünk a helyed! Már csak ennyi időt kell várnod, és máris indulunk.

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

  Ne feledd, csak az vehet részt a túrán, aki leadja a nevezési lapot, vagy bejelentkezik telefonon!!

A szarvaskői vár mára már szinte teljesen elpusztult, romjai a Bükk-vidék csúcsrégiójának nyugati peremén, a Keselyű-hegy északkeleti nyúlványán található egy sziklás hegy tetején. Egykor Cserépvárral és a Dédesi várral együtt Eger elővára volt. Miután a vár török kézre került, birtokba vették a falu házait is, és egészen 1687-ig maradt török kézen.

Szarvaskő környéke jelentősen eltér a hegység megszokott képétől. A terület klimazonálisan zárt tölgyesekhez tartozik, ennek ellenére a sziklagyepek majdnem valamennyi faja megtalálható. Szarvaskő jelentős iparággal rendelkezett, a szénbányászat és a kőfejtés révén.

Többek között ezt láthatjuk a Szarvaskői várból és a kilátóból.